De Beurs moet wijken voor woningbouw

Sporen van vroeger (LisserNieuws)                                                             

16 april 2024

Nico Groen

 Café restaurant ‘De Beurs’ wordt gesloopt voor nieuwbouw. Het staat al een aantal jaren leeg, maar De Beurs op Haven 4 heeft een roemrijk verleden en is nog steeds onder die naam bekend. De eerste bebouwing werd in 1921 uitgevoerd op het toen lege weiland tussen de Haven en de Kerksloot.

Wim Hage

Haven 4 werd gebouwd in 1921 door aannemer Johannes Suijkerland en zijn vrouw Anna Suijkerland-Heemskerk. Het werd gebouwd als café met bovenwoning. In 1927 werd het vergroot tot café-restaurant. Vanaf 1921 was Martinus van Hage de uitbater van De Beurs. Op de zijmuur stond toen met grote letters CAFÉ RESTAURANT “DE BEURS”. Voor de gevel heeft heel lang een fietsenrek met de reclametekst: CAFÉ “DE BEURS” HEINEKENs BIEREN gestaan. In 1951 overleed Martinus. Zijn zoon Wim van Hage zette het bedrijf voort. In 1990 is de zaak overgenomen door John en Margareth Nederstigt. De naam werd gewijzigd in ’Restaurant De Beurs’ en later in ‘De Gevulde Mand’.

Trefpunt voor bollenhandel

De Beurs was vanaf het begin het trefpunt van bollenhandelaren. Deze kwamen daar na een bezoek aan de Hobaho of CNB. Onder het genot van een borreltje bespraken zij de deals van de dag of zaten daar om hun winst of verlies te overdenken. Ook kwamen nogal wat schippers en vrachtrijders langs, die bloembollen, mest of andere spullen vervoerden.

In de tijd dat de Haven nog open lag, legden daar tijdens de feestweek de kermisexploitanten hun boten aan om hun attracties verder te vervoeren naar het kermisterrein, het land van Vreeburg achter het bekende en in 1971 gesloopte etablissement De Witte Zwaan aan het Vierkant. De Beurs was ook een ontmoetingsgebouw voor de bewoners van Lisse. Veel trouwpartijen en andere feestelijke gebeurtenissen vonden in De Beurs plaats. Toen de kermis naar de Haven was verplaatst was De Beurs ook feestzaal voor de jongere Lissers.

De Duitsers brachten tijdens de oorlog veel soldaten onder bij alle scholen en andere grote gebouwen, zo ook bij De Beurs.

Basso

John Nederstigt verliet in 1995 De Beurs/De Gevulde Mand. Toen werd overeenstemming bereikt om het oude station een horecabestemming te geven. De benedenverdieping van het station werd verhuurd als restaurant en kreeg als naam ‘De Verloren Koffer’. John Nederstigt werd de uitbater van de Verloren Koffer en werd de eerste restauranthouder van het station.

Op een gegeven moment kreeg De Beurs een andere eigenaar en heette het Basso. De overname werd beschreven als een café-restaurant met 80 zitplaatsen en maximaal 750 personen in één groep. Basso werd in 2015 gesloten. Het gebouw werd verkocht voor nieuwbouw.

Nieuwbouw

Nu wordt het oude gebouw dus gesloopt. Op deze plek zullen 9 sociale en 20 betaalbare koop- huurappartementen worden gerealiseerd. Het complex zal de toepasselijke naam ‘De Beurs’. Ook het schuin daarachter gelegen stookhuis van de Hobaho wordt gesloopt. Daar komen 2 nieuwe woningen.

Foto: De Beurs . De foto is rond 1930 genomen. Hier poseert de familie M. van Hage met hun 3 kinderen voor het pand.
Foto: Oud Lisse