Activiteiten van de VOL in 2020

Sporen van vroeger (LisserNieuws)                                                               

25 mei 2021

 door Nico Groen

Het Nieuwsblad van de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” is, met 32 pagina’s in  fullcolor op A4 formaat, de moeite waard. Het kwartaalblad staat iedere keer vol interessante informatie en mooie foto’s. In het VOL-Nieuwsblad is er altijd een voorwoord van voorzitter Eric Prince onder de titel ‘Bestuurlijke zaken’. Zo staat er in het eerste nummer van 2021 in dit voorwoord een overzicht van de ontplooide activiteiten van de vereniging uit 2020. Hieronder volgt een uitgebreid samenvatting van dit overzicht.

 De leden en vrijwilligers van de vereniging hebben nu al een jaar met corona doorgebracht. Daardoor heeft iedereen helaas veel contacten en gezelligheid moeten missen. In het begin van 2020 hebben we 2x een lezing gehad: Startbijeenkomst Lisse TijdReis (LTR), en “Watersnood in de Bollenstreek” door Harry Salman. Simon van Dijk heeft 2x oude films kunnen vertonen in theater Floralis. Open Monumentendag kon op sobere wijze doorgaan. Omdat het bestuur graag met onze leden in gesprek wil blijven werd de Algemene Leden Vergadering (ALV) doorgeschoven. Want zij wil de leden en vrijwilligers goed informeren over het gevoerde beleid.

Sporen van Six

Eric Prince: “Waar we een bijzonder hoogtepunt van hadden verwacht, de uitgave van “Sporen van Six” bij Uitgeverij Verloren, werd een bijna stille overhandiging van het prachtige boek aan burgemeester Lies Spruit op 23 november door Henk Schaap in het bijzijn van een fotograaf en uw voorzitter. Nu zijn al zo’n 130 boeken via de vereniging aan de man gebracht”.

De vrijwilligers bleven thuis doorgaan met hun liefhebberijen: de uitgave van het VOL-Nieuwsblad, Sporen van vroeger, discussies op het Forum, reacties op FaceBook, verwerking van foto’s en artikelen in het archief, op de website, op de Beeldbank Lisse en op de YouTube site van de vereniging met bijzondere filmpjes. De vrijwilligers, die met genealogie of transcriptie van oude teksten werkten, gingen gestaag door. De werkgroep ‘De Frits Treffers penning’ selecteerde een monumentaal pand voor de jaarlijkse penning, die in november werd uitgereikt aan Sander en Jip Verheijen aan de  Wagendwarsstraat 20. De schenking van het vaandel van muziekvereniging ‘Trouw moet Blijken’ en andere schenkingen kregen de nodige aandacht.

Ook was er vertegenwoordiging in de digitale vergaderingen van de erfgoedcommissie HLTsamen en de straatnamencommissie. Daarnaast was er digitale inbreng in de Cultuurhistorische Atlas van de Duin- en Bollenstreek van het CHG als voorbereiding op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de Gemeente Lisse. Ten slotte moeten alle warme contacten met de gemeente Lisse, Dever (nieuwe Kwakel), Museum de Zwarte Tulp, het Bloemencorso en het CHG genoemd worden.

Goed dat de VOL zoveel leden heeft, maar er kunnen er nog veel meer bij. Op de website OudLisse.nl staat een aanmeldingsformulier om u op te geven als lid. Op dit moment staan er zo’n 1000 onderwerpen of artikelen op deze website.

Foto: Voorpagina van het Nieuwsblad van het eerste nummer in 2021.