Gemeentelijk monument: Achterweg 2

Sporen van vroeger  (LisserNieuws)                                                 

19 oktober 2021

 door Nico Groen

Gemeente Lisse heeft maar liefst 92 gebouwen, die op de gemeentelijke monumentenlijst staan. Een van deze monumenten heeft als adres Achterweg 2. Deze woning staat naast en voor het parkeerterrein van Dirk. Er wordt overwogen om nieuwbouw te plegen op de plek van Dirk. Er moet natuurlijk rekening worden gehouden  met het gemeentelijk monument en met de waardevolle lindes aan de rechter kant.

Het is een karakteristiek woonhuis aan het begin van de Achterweg vanaf ’t Vierkant tegenover de Grote kerk. Het woonhuis met een brede voorgevel bestaat uit één woonlaag met daarboven een zolderverdieping. Het huis heeft een zogenaamd zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat en in het midden een kleine dakkapel. ‘De voorgevel in kruisverband is eenvoudig doch stijlvol gedetailleerd’ staat er in de officiële beschrijving. Het huis heeft een asymmetrische indeling met links 3 en rechts 2 ramen, ieder met een 6-ruits houten schuifvenster. De voordeur staat daar tussenin. De bovenkanten van de ramen en de deur zijn licht ‘getoogd’ (gebogen) en mooi versierd in 2 kleuren. Aan de onderkant van de voorgevel is een hoge aangesmeerde plint gemaakt om optrekkend vocht tegen te gaan. Langs de dakgoot bevindt zich een brede sierlijst. De kopgevels aan de zijkanten worden afgesloten met bewerkte houten windveren en een gevelmakelaar. Wat verder opvalt is de houten laaddeur in de rechter zijgevel naar de zolderverdieping.

Het bouwjaar is 1878

Bij de officiële beschrijving van het monument staat dat het omstreeks 1900 is gebouwd. In het kadaster staat echter dat de woning in 1878 is gebouwd, maar vóór die tijd stond er ook al wat. Deze oudere woning met een bollenschuur uit 1814 is namelijk in 1876 door Jan Vreeburg verkocht aan Gerrit Vreeburg. Er zat in deze schuur een steen gemetseld met het jaartal 1814. Deze schuur werd altijd, tot de afbraak in 1988, bestempeld als de oudste bollenschuur van Lisse. Die steen is vóór de sloop verwijderd. Mogelijk is deze steen dus nog ergens.

Gerrit is niet lang eigenaar geweest, want in 1878 is Georgius Vreeburg eigenaar geworden. Georgius heeft dus blijkbaar een nieuw huis gebouwd. Het woonhuis is in 1882 al weer verkocht aan Antonie van Ruiten. In 1890 is het pand in bezit van Aris van Ruiten. Er is in 1908 een grotere bollenschuur bij gebouwd, want op een oude foto staat het jaartal 1908.

De woning was van 1911 tot 1945 eerst van Petrus Wilhelmus Verdegaal en later van zijn weduwe Catharina Klijn. Daarna ging het eigendom over naar Maria Theodora Klink. In 1981 werd het huis weer verkocht.

Vondsten uit 1200

Achterweg 2 staat gebouwd op een heel oud stukje Lisse. Vlak ten noorden ervan werden bij de sloop van het huis van Harry Vreeburg sporen van bewoning aangetroffen uit ongeveer 1200. Die sporen (voornamelijk scherfjes van gebruiksaardewerk) zetten zich voort in de voortuin van Achterweg 2. Dus ook hier was al bewoning rond 1200.

Foto: De schuren zijn rond 1988 gesloopt. De schuur met het grijze dak is uit 1908 en de voorste met het rode dak uit 1814.
Foto: Oud Lisse