Berichten

Lisbloemstraat 26 _ Voormalig kantoor HBG (CNB)

 

De vraag is of dit gebouw een gemeentelijk monument is. Het vroegere directeurskantoor is in de Bossche stijl ontworpen met veel reliefs in muren. 

Kadaster: ? Bouwjaar: 1954, verbouwing tot woning 2016. Architect: A. Paardekooper. 

Bij de sloop van de CNB hallen werden 2 panden bespaard. Het hoofdgebouw, dat nu Floralis (of is het Flora Lis?) heet, is bij iedere Lisser wel bekend. Minder bekend is het gebouw op de hoek van de Tulpenstraat en de Lisbloemstraat. Dit gebouw was het vroegere directeurskantoor van de  HBG, later CNB. Floralis en dit directeurskantoor werden in 1954 gebouwd, nadat een brand het hele complex van de HBG verwoestte.

Wat aanspreekt aan dit ontwerp van Aad Paardekooper (1918-1991) is de afmeting, de details, de stoere uitstraling, een gebouw met een ziel en het gezellige ontwerp.

Melssen, de eigenaar, over de verbouwing: “Er moesten 2 gevels aan de kant van de hallen worden opgemetseld. We hebben ‘à la Paardekooper’  gemetseld. We hebben nieuwe stalen kozijnen gezocht met rond gebogen profielen om in de togen te passen. De glas-in-lood ‘gevel’ is totaal gerestaureerd door  nieuw lood en isolatieglas in de profielen te laten zetten in Frankrijk. Een nieuw geïsoleerd dak ligt er op met dakpannen, die op de originele pannen lijken. Ik heb zelf ook een paar elementen ontworpen, die aansloten bij de visie van Paardekooper. Zoals ruitprofielen in het metselwerk boven de nieuwe voordeur. Rondom zijn zinken goten en afvoeren geplaatst. Bovendien heb ik 4 gelaagde ruiten van de originele haldeuren weten te bewaren en deze in de nieuwe haldeuren teruggeplaatst. Qua indeling heb ik het hele gebouw een open karakter gegeven. Overal ervaar je nog steeds het authentieke ontwerp. Met name boven is de open nok een fraai gegeven met originele balken partijen. Ook is de smeedijzeren trapleuning intact gebleven. Bewust heb ik  voor het oude industriële draadglas gekozen”.

Al met al is het een gebouw gebleven en geworden waar Lisse trotst op kan zijn en dat de erepenning, die in 2016 door de VOL werd uiitgereikt, meer dan waard is.

Heereweg 225 – Vroeger woonhuis, nu kantoor

Dit huis werd jarenlang bewoond door de familie van der Zaal, timmerman en molenmaker.

Kadaster: D-8407: Bouwjaar: 1870 (kern 17e eeuw).

In 2005 kwam een einde aan de woonfunctie van het pand. Het werd, in enigszins vervallen staat, aangekocht door het naastgelegen Museum de Zwarte Tulp. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het voormalige woonhuis bij Museum de Zwarte Tulp te trekken en zo de museumruimte te vergroten. Het aanpassen voor een museumfunctie bleek echter geen haalbare kaart. Een deel van de tuin van Heereweg 225 werd wel benut voor de museumuitbreiding.

Het gebouw en de rest van de tuin werd verkocht aan Alma Vastgoed.

In samenwerking met o.a. het Architecten bureau Marco Bruijnes te Nieuwkoop, aannemer van Kampen Bouwbedrijf uit Voorhout, Styliste Natascha van der Salm uit Lisse en Soul Design uit Noordwijk, is het pand gerestaureerd en getransformeerd van woonhuis naar een kantoor. De opdracht is geweest om het oude in ere te houden maar een moderne werkplek te creëren.

Volgens de Vereniging Oud Lisse is dit goed gelukt en werd dit initiatief in 2010 door de vereniging beloond met de toekenning van de erepenning “MOOISTE MONUMENT VAN LISSE”.

Een ansichtkaart van het gebouw

Zo zag de voorkant er vroeger uit

De huidige situatie

 

Heereweg 227 – Kantoorvilla

De eerste steen is gelegd door C. en A. Pijnacker op 8 mei 1878.

Kadaster: D-6752. Bouwjaar: 1878.

Een ansichtkaart

Er is nu een restaurant in het pand gevestigd

Heereweg 304 – Voormalig Politiebureau

Voormalig Politiebureau, daarvoor woonhuis van Riggel. Nu is het een woonhuis.

Kadaster: B-1984. Bouwjaar: 1890.

Het voormalige politiebureau kreeg in 2002 de erepenning van de VOL.

 

Het voormalige politieburea

Vuursteeglaan 09 – voormalig elektriciteitsgebouw

In dit voormalig elektriciteitsgebouw is nu de volksuniversiteit gevestigd.

Kadaster: B-3084. Bouwjaar: 1931. Architect: bureau K. Barnhoorn en Th. van der Eerden.

Dit gebouw voor de technische dienst van het elektriciteitsbedrijf werd in 1931 ontworpen door architectenbureau Kees Barnhoorn en Theo van der Eerden. In een Nieuw Historiserende Stijl met enkele kenmerken van de Amsterdamse School.
Op verdiepingsniveau is in strakke letters aangegeven: ELECTRICITEITSBEDRIJF HILLEGOM-LISSE-SASSENHEIM.
Overigens: de eerste vestiging van dit bedrijf in Lisse was op de Wagenstraat 42 (30 mei 1921), de vestigingsdata voor Hillegom en Sassenheim waren resp. 3 juni 1921 en 1 juni 1921.
Het gebouw wordt nu gebruikt door de Volksuniversiteit Lisse.
Pand op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen hoog onder een plat dak. Symmetrische voorgevel met zeven vensterassen en middenrisaliet met ingangspartij. Middenrisaliet wordt met stoere, sobere borstwering afgesloten. De gevels zijn opgemetseld in gele baksteen in kettingverband. Ter hoogte van de onderdorpels bevinden zich rollagen van rode baksteen. Op de gevel werd in 1983 een reliëfmozaïek aangebracht naar een ontwerp van de kunstenaars Frans van der Veld en Truus van der Veld.

Vuursteeglaan 12, 14 en 16 – Kantoorpand met 2 woonhuizen

Kantoorpand met weerszijde een woning. De viorgevel is symmetrisch.

Kadaster: C-3688, C-4186 en C-4292. Bouwjaar: 1924. Architect: C.W. Barnhoorn.

Dit groot, samengesteld kantoorpand met twee woonhuizen is in 1924 ontworpen door C.W. Barnhoorn, architect te Lisse, in een Nieuw Historiserende stijl.
Samengesteld complex van kantoorpand met aan weerszijden een woonhuis op rechthoekige plattegrond, overwegend twee bouwlagen hoog, zolder onder een samengestelde kap met schilddak als hoofdvorm, risalerende middentravee met halfronde gevelbekroning, twee topgevels onder steekkap op beide (risalerende) hoeken, voorgevel symmetrisch met zeven vensterassen.

Een oude foto van de woningen

Vuursteeglaan 12 tm 16