Bollenschuur Van Waveren’s Zonen

De bollenschuur aan de 1e Havendwarsstraat is in 1923 gebouwd voor het bollenbedrijf Van Waveren’s Zonen. Het gebouw is bijna honderd jaar oud, maar heeft nog steeds alle authentieke kenmerken van de bollenschuur, zoals de houten ventilatiedeuren, de houten trappen en verdiepingsvloeren.

Geschiedenis

De bollenschuur aan de 1e Havendwarsstraat is in 1923 gebouwd voor het bollenbedrijf Van Waveren’s Zonen. Pal naast de toen pas opgerichte bloembollenveiling aan de Haven. Het is een stellingenschuur met openslaande ventilatiedeuren, die in 1929 is uitgebreid met een holkamer voor hyacinten. In 1938 nam Lefeber & Van Ruiten de bollenschuur over. Leo van Ruiten gebruikte het pand tot eind jaren ’70 en liet er in de jaren ’50 een lager gedeelte met pakplaats en klimaatcellen aan vast bouwen.
In 1979 kocht bloembollenveiling Hobaho de bollenschuur en huisvestte daarin de redactie en drukkerij van het blad Vakwerk. Lisse Centrum Beheer B.V. dat de voormalige Hobaho-gebouwen en bezittingen van de familie Zwetsloot beheert, besloot in 2007 de schuur ter beschikking te stellen aan vrijwilligersorganisaties. Het gebouw, dat sindsdien De Vergulde Zwaan heet, herbergt nu werk-, archief- en vergaderruimten.

Overige

Zwarte Tulpprijs 2017 voor bollenschuur Lisse. De Zwarte Tulp Prijs 2017 is uitgereikt aan Lisse Centrum Beheer B.V., eigenaar van de bollenschuur aan de 1e Havendwarsstraat 4 in Lisse. Zij hebben de schuur niet alleen voor het nageslacht behouden, maar stellen die ook beschikbaar als cultuurhistorisch centrum. Zie ook deze webpagina van het CHG.

Meer ontdekken met LisseTijdReis

of gebruik deze link: LisseTijdReis